Een merk of brand is het onderbuikgevoel van een persoon over een bepaald bedrijf, service of product. Het is niet wat jij zegt dat het is, maar wat zij zeggen dan het is. Een merk is dus geen deliverable zoals een logo, de huisstijl of de website maar wordt dus bepaald door het individu. Deliverables zijn de operationele tools waarmee een bedrijf het merkgevoel kan beïnvloeden maar het merkgevoel kan nooit voor 100% gecontroleerd worden.

On-Brand Touchpoints

Merkgevoel

Een merkgevoel vloeit voort uit de vraag:

“Waarom doe je wat je doet?”

Voor veel opdrachtgevers zal dit een abstracte en filosofische kwestie zijn, maar wel een onwijs belangrijke om te beantwoorden. Een sterke merkstrategie met bijbehorende on-brand deliverables geeft een bedrijf immers grip op het marktsegment dat ze willen aanspreken.

Naast het ontwerpproces, de design, dragen zaken als bijvoorbeeld de tone-of-voice, gebruikerservaring (UX) en referenties bij aan het merkgevoel. Elk touchpoint waarmee iemand in contact komt met het bedrijf draagt bij aan de algehele beleving. Als alle touchpoints overeenkomen, zal de merkherkenbaarheid versterkt worden. Als één van de touchpoints off-brand is zorgt dit voor ruis. Hierdoor daalt de merkherkenbaarheid.

Focus & Consistentie

Worth the investment

Een geweldig product is tegenwoordig het bare minimum als het gaat om het aanspreken van je doelgroep. De toon, de emotie en de persoonlijkheid is hetgeen wat je differentieert van je concurrent. Simon Sinek zegt dat onze onderbuik de mensen en bedrijven vertrouwen die geloven wat wij geloven. Merken die door middel van de juiste toon, emotie en persoonlijkheid ons weten aan te spreken vertrouwen wij vanuit een instinctief gevoel. Het merk gelooft wat jij gelooft en andersom. Hierdoor ontstaat de connect. Het zijn als het ware onzichtbare draadjes die aan je hersenen trekken waardoor het merk resoneert met jou als persoon.

In deze day & age krijgt de mens een overvloed aan informatie en is tijd een schaars goed, ook wel de infobesitas. Dagelijks krijgt men dusdanig veel impulsen binnen, dat in de routine wordt vertrouwd op eerder gemaakte keuzes en opgedane beelden. Deze mentale shortcuts, ook wel heuristieken genoemd, zorgen er voor dat men niet overprikkeld raakt door ruis. Wat ruis is en wat niet wordt veelal onderbewust bepaald. De uitdaging voor een bedrijf is dus om uit deze ruis te springen door middel van focus & consistentie. Hoe je dat doet?

Gratis quickscan

Weten hoe jouw merk scoort?

Blogartikelen

OM JOU TE INFORMEREN

Contactformulier

Meer weten over onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact met ons op.

© 2022 dusver