Waarom Wix geen goed idee is voor jouw nieuwe website

Als ondernemer aan de slag met standaard website bouwers als Wix lijken de perfecte oplossing, het wordt gepitcht als dé website tool om jouw creatieve ondernemersgeest de vrije hand te geven. In dit artikel leggen we je uit waarom je beter Wix misschien niet zo'n goede keuze is en Wordpress wel.
By
Een bovenaanzicht van een vintage "Pavrit"-typemachine met ronde zwarte toetsen en ingevoegd wit papier, tegen een schone, lichtgrijze achtergrond.

Elke ondernemer heeft een goed en sterk merk nodig. Jouw merk en visie bepalen waar jouw bedrijf voor staat. In een wereld die steeds digitaler wordt, is het hebben van een website niet slechts een optie of een mogelijkheid – het is een must. Het is vaak het eerste waar potentiële of bestaande klanten mee in aanraking komen. Daarom is een kwalitatieve en inhoudelijke website van essentieel belang. 

De afgelopen twintig jaar zijn er ontelbaar veel mogelijkheden ontwikkeld om eenvoudig een website neer te zetten. Bedrijven die templates of plugins beschikbaar stellen zodat ondernemers, hobbyisten of bloggers binnen een uur een website in elkaar kunnen flansen. Dit is natuurlijk prachtig. Het feit dat het hebben van een eigen website zo toegankelijk is, kan als iets goeds worden gezien. Een paar van de bekendere namen zijn Wix en Wordpress. 

Het is ondenkbaar dat de doorsnee ondernemer deze namen nog nooit eerder heeft gehoord. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee platformen. In de wereld van ondernemen en zakendoen is het maken van de juiste keuzes van groot belang. Het kiezen van het juiste platform is daar een perfect voorbeeld van. Wat de verschillen tussen Wix en Wordpress precies zijn, leggen we hier stap voor stap uit. 

Een glimlachende blanke man met kort blond haar en een ronde bril, draagt een zwarte coltrui en bespreekt Webdesign Oplossingen. De achtergrond is wazig en de nadruk ligt op zijn vrolijke uitdrukking in een

Sebastian Smeenk

Business developer

Wix: makkelijk en toegankelijk 

Wie binnen een halfuur een website in elkaar wil zetten, is bij Wix aan het juiste adres. Het is een platform met standaard templates waarbij gebruikers binnen een paar klikken een eigen webpagina in elkaar kunnen zetten. Het is makkelijk in gebruik en heeft veel mogelijkheden om verschillende layouts toe te passen. Deze thema’s zijn door de designers van Wix geproduceerd en zijn toegankelijk voor iedereen. Ze zijn te vergelijken met thema’s in PowerPoint. 

Een website bij Wix heeft verder ook geen onderhoud nodig, aangezien de programmeurs van Wix dit zelf doen. De standaard templates worden af en toe geupdate, waardoor jij als Wix-gebruiker er geen omkijken naar hebt. De codering en programmering aan de achterkant van de sites worden allemaal beheerd door Wix, waardoor ondernemers of bloggers geen programmeerkennis nodig hebben. Dit lijkt ideaal, toch?

In zekere zin is Wix een mooi platform en een goed product. Toch is het voor ondernemers niet de beste keuze. De templates van Wix kunnen ideaal zijn voor bloggers of hobbyisten die geen omkijken willen hebben naar onderhoud. Het feit dat een Wix-pagina zo makkelijk in elkaar te zetten is, wordt als een voordeel gezien. Maar het is ook beperking. Het straalt namelijk op geen enkele manier originaliteit of kwaliteit uit. Je wil immers niet dat je website een regelrechte kopie is van die van een concurrerend bedrijf. Een website lijkt dan eerder een standaardpagina, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspagina op Instagram of Facebook. Social media-pagina’s zijn daarentegen geen tweederangs platformen. Integendeel, ze kunnen klantbereik extreem goed vergroten. Het gaat erom dat een website een ander doel heeft. Het is een vertegenwoordiging van je merk. Wix is een goed platform voor een blogger of iemand met een hobbyproject, voor een professionele website is er een beter alternatief. 

Wordpress: websites op maat 

Voor ondernemers is Wordpress het beste platform om een website op te bouwen. Het is in gebruik complexer dan Wix, maar de mogelijkheden zijn onbeperkt. Bij Wordpress is het mogelijk om de broncodes aan te passen, waardoor programmeurs zoals wij, de complete vrijheid hebben bij het ontwerpen van webpagina’s Een Wordpress-website vereist daarom ook onderhoud. Dit klinkt als een nadeel, maar is het niet. Een website moet namelijk leven en met de tijd meegaan. Hierdoor kunnen websitebeheerders constant nieuwe tools inzetten om klanten aan te trekken – en te behouden. 

Door de onbeperkte mogelijkheden, kunnen websites aan alle eisen van de ondernemer voldoen. De SEO-tools van Wordpress zijn ook vele malen beter en sterker dan die van Wix. Dit is uiteindelijk waar het allemaal om draait: gevonden worden in de zoekmachines. Daarnaast biedt Wordpress ook meer mogelijkheden als het gaat om opslag en hosting. Wordpress biedt 200 GB aan schijfruimte nodig – terwijl dat bij Wix maar 50 GB is. Dit soort ruimte kan je onderneming hard nodig hebben – denk aan de opslag van klantdata en online content op je website. 

Net als bij de meeste goede dingen in het leven, betaal je hogere bedragen zodat je meer kwaliteit krijgt voor je geld. Dit is bij Wordpress niet anders. Er zijn meerdere mogelijkheden om abonnementen af te sluiten, hier hangen verschillende prijskaartjes aan. Ook is het verstandig om het ontwerp van jouw website uit te besteden aan professionals. Het kan zijn dat je zelf een websitebouwer in dienst hebt. Is dit niet zo, dan is het een slimme zet om het ontwerp en beheer van je website uit te besteden aan collega-ondernemers die ervaring met Wordpress hebben. Webpagina’s programmeren is niet voor iedereen weggelegd, en het is juist slim om dit uit te besteden. 

Laat Dusver nou net de partij zijn die hier ervaring mee heeft. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen beteken? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden met een goede bak koffie!

Was dit artikel behulpzaam?

Heb jij een digitale
uitdaging voor ons?

Heb jij een digitale uitdaging voor ons?